Bolden ruller igen

Fodbolden er tilbage i Tejn
Ikke mange gav fodbolden en chance, da skolen i Tejn lukkede i 2004.
Men med fire kasketter på og masser af gå-på-mod har en mand imod alle odds vækket en næsten lukket fodboldafdeling til live igen.
Manden er Steen Komstedt, og på de imaginære kasketter står der fodboldformand, herretræner,, dametræner samt leder af børneidrætten ’Boldleg for små poder.’
Tejn IF’s fodboldafdeling vækster nu sæson for sæson under ledelse af den driftige tidligere tejnmålmand, der var med under de gyldne dage i 1980’erne og begyndelsen af ’90’erne, hvor Tejn var en magtfaktor med sine to bedste hold højt placeret i Bornholmsserien og Serie 1.
Næsten ene mand er han nu ved at genrejse en klub, der var helt i knæ.
Steen Komstedt har med hjælp fra den tidligere formand Bent Pedersen på få år etableret en seniorafdeling, og nu er tiden kommet til ungdommen.

Ud over tjansen som fodboldformand er Steen Komstedt træner for klubbens to seniorhold, der er rangeret henholdsvis i serie 3 og 4. Begge er syvmandshold.
Derudover råder klubben over et mastershold, så i alt har Tejn IF nu over en seniorafdeling med 40-50 medlemmer.
Sidste sommer, lige efter coronanedlukningen, kom der ofte 20-25 til træning, men i år har der været lidt færre.
Steen Komstedt har siden sommeren 2021 endvidere fået gang i et damehold, som han selvfølgelig også er træner for. Her er foreløbig en lille halv snes spillere i gang med at træne sig op til at spille turnering. Spillerne kommer fra Gudhjem, Tejn og Allinge. Nogle har spillet før, andre har ikke.
- Vi håber at kunne tilmelde et hold fra efteråret af. Men vi kunne godt bruge et par spillere mere. For os ville det være godt, hvis der kom så mange damehold på Bornholm, at vi kunne begynde i en serie 1, da niveauforskellen til de bedste nok vil være for stor, siger Steen Komstedt. Han håber derfor på, at andre klubber med mod på den lidt mere motionsprægede damefodbold kunne få gang i at stille hold til turnering.
Og så begynder det såmænd også at blive liv i en ungdomsafdeling i Tejn igen. En af klubbens gode spillere gennem tiderne, Jakob Lundberg, har netop startet et U/6-hold med stor deltagelse.
Målet er stille og roligt at få bygget en ungdomsafdeling op, dels med udgangspunkt i det nye U/6-hold, samt i den nye aktivitet ’Boldleg for børn’ og den påtænkte forældre/barn-fodbold.
Og Steen Komstedt drømmer også om at etablere en pigeafdeling igen.


Byen tiltrækker børnefamilier
Skolelukningens trauma er nemlig ved at være et overstået kapitel i Tejn. Byen er blevet det nye sort og udvikler sig igen med spændende og nyskabende virksomheder ikke mindst på havnen, hvor der også er gang i byggeri af spændende lejligheder lige på kanten af Østersøen. Og det nye, hippe miljø trækker unge mennesker til byen. Dermed vokser andelen af børn i Tejn atter efter en række magre år.
- En del af vores seniorspillere er gamle tejnboer, der er flyttet tilbage til øen og Nordbornholm, og de kom pludselig og ville stille et hold her i Tejn. Faktisk ville de gerne have et lukket hold, men de kunne godt se, at med den lille seniorafdeling vi har, så vil det fungere bedst, hvis begge hold kan trække på de spillere, der nu en gang er.
- Samtidig har en del af dem børn, og dem vil vi naturligvis også gerne have til at spille fodbold, fortæller Steen Komstedt.
Han fisker derfor i rørt vande, nu da børnene er vendt tilbage på det nordligste Bornholm.
- En grund til at udviklingen i Tejn IF igen er positiv, er også vores nye hal, Mulighedernes Hus. Vi har virkelig rammerne i orden nu. Hallen giver grobund for mange aktiviteter. Her er et et lille fittnesscenter, her er bordtennis, gymnastik, badminton og forskellige andre aktiviteter for børn og voksne. Vi har vel øget hele Tejn IF’s medlemstal fra 300 til cirka 500, siden vi fik hallen, og vi er efterhånden en klub med mange tilbud.
- Vi har stadig en stor løbeafdeling, som jeg selv var meget aktiv i nogle år, indtil bentøjet ikke rigtigt ville mere, vi har svømning og vandpolo i Gudhjem Svømmehal, vi har petanque, yoga og så videre.
- I fodboldafdelingen har vi startet noget, vi kalder for ’Boldleg for små poder,’ da en forælder efterlyste fodbold for de mindste.
- Nu kommer der 45-50 børn mellem 0 og 8 år fra praktisk taget hele Bornholm. Det handler dog ikke så meget om fodbold, men mere om samspillet mellem leg, motorik og bold.
- Og nu pønser vi på, at udbygge fodbolden for de mindste med forældre/barn-fodbold, fortæller Steen Komstedt, der ikke ser de mange tilbud i klubben som konkurrenter, men mere som en mulighed for at gøre klubbens aktiviteter kendte.
- Vi kan se, at der for eksempel kommer en mor, der vil dyrke yoga, så finder hun ud af, at der er fodbold for de små, og så har vi pludselig et barn til fodbold. Sidste år startede en til fittness, og så fandt han ud af, at her også var fodbold, og der fik vi også en ny fodboldspiller, lyder fodboldformandens logik.

Manglen på ledere
Steen Komstedt er dog også bevidst om, at med stadig flere aktiviteter i fodboldafdelingen, så er der behov for nye ledere.
- Nedturen fra skolelukningens tid er ikke helt vendt. Der var flere børn og færre tilbud i gamle dage. Derudover har alle afdelinger i klubben lederproblemer. Ledere og trænere er svære at få fat i. Der er sket en ændret indstillingen over årene. Mange vil gerne deltage i de her endags-aktiviteter, hvor vi tjener penge, som Trolling Master Bornholm eller Wonderfestiwall.
- Men tidsånden er ikke til at forpligte sig fast en, to eller tre gange om ugen. Hvordan vi får løst det, ved jeg simpelthen ikke. Havde jeg bare haft trylleformularen, men jeg kan jo se, at mange af de gamle spillere i dag laver andre ting, de løber for eksempel.
- Så foreløbig er det nemmest for mig, bare at gøre tingene selv. Men jeg ved jo også godt, at skal vi have gang i flere fodboldhold, så er det nødvendigt med flere trænere og ledere.

- Men om løsningen er, at de skal være lønnede – det er jeg ikke sikker på.

Samarbejdet med ASG
Når og hvis ungdomsafdelingen for alvor kommer op at køre igen, så er Steen Komstedt heller ikke bange for at skulle samarbejde med ASG på enkelte årgange.
- Selvom det ikke gik så godt, de to gange vi forsøgte at samarbejde i 90’erne og 00’erne, så mener jeg stadig, at begge klubber kan få udbytte af hinanden.

- I vinter arrangerede vi for eksempel fælles træning for vores seniorer. Jeg er dog overbevist om, at fodbolden på Nordbornholm trives bedst, hvis der er gang i begge klubber, og så kan vi samarbejde der, hvor det er formålstjenligt, siger Steen Komstedt, mens han skuer ud over stadion, hvor førsteholdet netop møder Hasle i en kamp, hvor Tejn dominerer 1. halvleg, men alligevel ender med at tabe.
Klubbens seniorspillere er dels tilbagevendte gamle tejnspillere, og dertil en række spillere, der kommer fra hele øen, fra Aakirkeby, Østerlars osv. Når der kommer spillere udefra, så trækker de ofte kammerater med, og så er der en positiv cirkel i gang.
- De vægter det sociale her, og derfor lægger vi meget vægt på, at det skal være sjovt og hyggeligt at spille fodbold i Tejn.
- Vi har da talt om at stille et 11-mandshold, men så vil det måske knibe med at stille et andethold, og vi vil gerne have, at flest muligt kan spille kampe, derfor hellere to velfungerende 7-mandshold lige nu, siger Steen Komstedt.
Selvom han stadig er aktiv på arbejdsmarkedet, og må stå for træningen af herrer, damer og de små poder, så kører han ikke træt lige med det samme, lover han.
- Når det går godt, som nu, så bliver man glad, fastslår han.

Tejn IF’s historie: Skolen var omdrejningspunktet
Skolen i Tejn, Olsker Centralskole, som skolen hed, blev indviet i 1958, og var en nøgle til fodboldens trivsel i Tejn, indtil æraen for begge parters vedkommede sluttede i 2004 og årene derefter.
Der var mange børn i Tejn i fiskeriets gode år, og skolen tiltrak lærere, som for eksempel den tidligere divisionsspiller i Lyngby, Carsten Mogensen,. Han fungerede i mange år som ungdomstræner og havde om nogen evnen til at lære børnene fodboldkunsten.

Inden 1958 var Tejn et lidt inferiørt fiskerleje i det gamle Olsker sogn, og børnene gik på kirkeskolen i Olsker.
Flytningen af skolen til Tejn, der i løbet af 60’erne, 70’erne og 80’erne blev kraftigt udbygget i takt med havnens udvidelser, betød, at der efterhånden blev basis for en fodboldafdeling i Tejn IF.

Der havde en kort overgang fra 1940 til -42 været fodbold i Olsker Boldklub i BBU-turneringsregi. I 1945 stiftes Tejn og Omegns ungdomsforening som en forløber for Tejn Idrætsforening, og fra 1948 spilles fodbold i Tejn på en nyetableret bane ved stubmøllen. Dog uden deltagelse i BBU’s turnering.
Først i 1964 kommer der gang i fodbolden for alvor, og i 1965 debuterer Tejn IF i C-rækken.

Byens og skolens opblomstring skaber en solid ungdomsafdeling, og i 1970 er Tejn med i toppen af drenge-A-rækken. En stærk generation af spillere som tvillingerne Ib og Kurt Mogensen, Tommy Larsen m.fl. bliver senere stamspillere på RIK’s divisionshold og naboerne ASG’s DS-hold.
Seniormæssigt går der dog endnu en årrække, inden Tejn for alvor etablerer sig i toppen af bornholmsk fodbold.

Lokalopgør trak tilskuere
Højdepunktet i første omgang bliver et to-årigt ophold i Bornholmsserien midt i 1970’erne, hvor især et par lokalopgør mod naboerne og rivalerne fra ASG huskes med mange hundrede tilskuere på lægterne og et par overraskende tejn-sejre i 1975.
Men herefter er det tilbage til glemslen i Serie 1. Der sker dog en række ting udenfor kridtstregerne, som får en markant betydning for fodbolden i Tejn op igennem 80’erne og 90’erne, hvor klubben for alvor får en betydende rolle i bornholmsk fodbold.
Først bliver Kaj Andersen fodboldformand i 1979, og han viser sig at blive en drivkraft uden sidestykke. I 1980 kan klubbens store, moderne klubhus indvies, og i 1981 kan den nye bane ved Skovbrynet tages i brug og afløse den lille og trange bane, som ikke mange modstandere brød sig om.
I 1985 vandt Tejn Serie 1 suverænt, og under ledelse af den spillende træner Carsten Mogensen er de blå/hvide tæt på sensationen og en videre oprykning til Danmarksserien. Det unge talentfulde hold slutter i 1986 toer efter i den afgørende kamp at tabe 2-0 til Hasle i overværelse af 300 betalende tilskuere.

Året efter kæmper Tejn igen med om oprykning, men må i hård kamp ser sig overgået af naboerne ASG og Nyker.
Den gode stime fortsætter i 1988, men en massiv spillerafgang betyder mere svingende resultater i de kommende år, hvor der både kæmpes i bunden det ene år og i toppen det næste.
I 1990 nåede nordbornholmerne et nyt højdepunkt, da klubben nåede pokalfinalen mod DS-holdet Viking.

De gyldne år slutter med en femteplads i 1991.

Forsøg på samarbejde
Både i ASG og Tejn begyndte det at knibe med seniorspillere, som det i det hele taget gjorde i mange bornholmske klubber. Mindre ungdomsårgange, stadig flere unge der rejste videre efter gymnasiet samt ikke mindst eftervirkninger af fiskerikrisen og krigen i Jugoslavien, der betød at mange bornholmske fodboldspillere blev sendt til Balkan som led i deres militæransættelse, gav en generel afmatning i fodbolden på Bornholm.
På Nordbornholm forsøgte ASG og Tejn IF at afbøde de værste virkninger ved at indgå i samarbejde både på ungdoms- og seniorplan.
Samarbejdet blev dog aldrig for alvor en sportslig succes, og i 1998 stoppede det. Tejn forsøger sig i stedet med fælles seniorhold med de sydlige naboer fra Hasle, der havde en Danmarksserie-sæson i vente i 1999.
Dette samarbejde giver dog heller ikke det helt store sportslige udbytte, og efter 2001-sæsonen går Tejn IF på ny enegang.
Det viser sig i første omgang som en god idé. Klubben formår at spille sig op i Bornholmsserien, at nå en pokalfinale i 2005, men i længden slår det spinkle spillermateriale ikke til. I 2007 slår ASG og Tejn atter pjalterne sammen.
Der ventede nu en række magre år i Tejn.
Vakuumet efter den driftige leder Kaj Andersen, i 1990’erne, og den i indledningen omtalte skolelukning gav en ordentlig mavepuster til ungdomsafdelingen. Børnene forsvandt fra Tejn, og fodboldafdelingen lukkede ned.
I 2014 blev et mastershold stablet på benene og Tejn genopstod i det meget små fra de døde. Bedre blev det i 2017, hvor nogle seniorspillere kom og gerne ville starte et hold op.
Så begyndte det at tage fart, Bent Pedersen, Steen Komstedt og Steffen Christiansen greb handsken og sammen med tre gode holdledere er de nu for alvor ved at genskabe liv på det hyggelige stadion ved Skovbrynet.

Tejns Steen Komstedt Ildsjæl i Tejn