Louise Mikkelsen Louise Mikkelsen til højre

Ung kvinde stortrives i mandsdomineret verden

Af Kim Holm

Mens hun stadig var teenager, havde nu 21-årige Louise Mikkelsen gjort lynkarriere i en traditionelt mandsdomineret del af sportsverdenen, nemlig som fodbolddommer. 
Allerede i 2020, bare 19 år gammel, debuterede hun på højt niveau, da hun fik lov til at dømme en kvalifikationskamp til kvindeligaen mellem B. 93 og Odense Q. 

I dag dømmer hun herrekampe i BornFiber Ligaen, og det foreløbige højdepunkt på herresiden kom med oprykning til Københavnsserien i sommeren 2021. 
Her passer hun fløjten i de bornholmske holds hjemmekampe, og høster generelt stor ros for sine indsatser på højeste lokale herreniveau. 

At være dommer udvikler som menneske 
At unge mennesker kaster sig over dommergerningen allerede i 15-års-alderen, er en sjældenhed. At piger gør det, er slet ikke almindeligt. 

Så Louise Mikkelsen kan kaldes lidt af en mønsterbryder, og samtalen med DBU-Bornholms udsendte skribent afslører et tænksomt, modent og reflekterende ungt menneske. 

Hun har allerede fået fem-års-nålen for sin dommergerning. Det vil sige, at hun har tilbragt mere end sit kvarte liv med at være aktiv dommer. Det har da også været udviklende som menneske, erkender hun. 
- Jeg lærer en masse ting, som jeg kan bruge i mit daglige liv og i mit arbejde. 

 
Fodbold og børnehave kan sammenlignes 
Lige nu studerer hun til pædagog på lærerseminariet, og faktisk kan det at være fodbolddommer godt sammenlignes med at holde styr på en flok børn. 
- Både børn og fodboldspillere prøver grænser af. Som dommer har jeg lært at skulle have styr på situationen, at være bestemt og myndig, at stå med lederrollen, at træffe de rigtige beslutninger og kunne trække en streg i sandet, når grænsen er nået.  
- Det ansvar, jeg har taget på mig, kan jeg også bruge i mit arbejde, forklarer Louise Mikkelsen. 
 
Lader sig ikke skræmme 
I det hele taget lader hun sig ikke skræmme af at være en ung, kvindelig dommer blandt granvoksne mænd. 
- Man skal spille selvsikker og sælge tingene. Jeg synes faktisk, at det er gået rigtigt godt. Mændene har også været gode til at tage imod mig. Ofte har en træner eller en anfører inden kampen sagt til spillerne, at her kommer en ny og ung kvindelig dommer, så nu skal de opføre sig pænt. 

- De har jo aldrig før været vant til en kvindelig dommer, så nogen var i begyndelsen nok lidt overraskede, når jeg kom ud, men der har været en god selvjustits, og de har været flinke. 
- Min allerførste kamp var en U/12-drengekamp i Knudsker med Holger Hansen som bedømmer. Jeg rystede af nervøsitet. En ting er at være på banen som spiller, eller stå udenfor som tilskuer, men noget helt andet er at stå derinde og være i fokus, som den der styrer. 

- Det gik heldigvis supergodt i debuten, og Holger var meget rosende. I det hele taget har jeg været heldig og fået meget ros for mine markeringer, som jeg altid prøver at gøre tydelige. 
 
Kastet ud i lokalopgør for mænd 
Louise Mikkelsen havde heller ikke dømt mange kampe, før hun fik sin første herrekamp. Ovenikøbet et lokalopgør mellem førsteholdene fra Østermarie IF og Svaneke i Serie 1. 

- Der var vildt mange mennesker, spillerne var nogle store fyre, og det var uden linjevogter. Så det var virkelig udfordrende. 
- Selvfølgelig kunne der godt være frustrationer hos spillerne, men generelt opførte de sig pænt og var meget søde imod mig, fortæller Louise Mikkelsen. Hun har også erfaret, at man ikke skal tage kommentarer og attituder personligt – man skal lære at være lidt hård i det. 

Efter fem års dommergerning kan hun godt mærke, at hun er kendt som dommer, og så kan der godt dukke de her spydige kommentarer op, som alle dommere nok kender, og nogle kan blive lidt personlige. 
- Så har jeg måttet stramme op. Jeg gider ikke høre på det. Ellers tænker de, at de kan løbe om hjørner med mig. Inden en af mine første bornholmsseriekampe fortalte jeg anførerne inden kampen, at brok ifølge reglerne skal give gult kort. Jeg nåede at give fire i første halvleg, men så fik jeg også en dejlig, rolig anden halvleg, kommer det med et lidt skævt smil fra den unge dommer, der også har fundet ud af, at det rent faktisk kan være lettere at dømme, jo højere op i rækkerne du kommer. 
- Jeg har dømt to-tre KS-kampe i Nexø. Det er mere ren fodbold, det er hurtigere, pænere, renere og lettere at dømme. At have linjevogtere gør det også nemmere, når man kan samarbejde. 
 
Ingen problemer i Nexø 
Som i den hosstående artikel om Knud Kofoed har Louise Mikkelsen heller ikke oplevet nogle af de problemer med tribunesiden på Nexø Stadion, som har kunnet frustrere andre dommere. 
- Jeg har altid haft det godt i Nexø. De har altid været meget flinke og søde mod mig. 
- I det hele taget er det efter mange kampe som dommer dejligt at opleve, at selvom der har været et par konflikter, så kan man bagefter få at vide, at det er gået godt. Så det er også altid et spørgsmål om at finde en balance mellem at kunne hyggesnakke med spillerne og så være myndig på banen. 

Derfor har hun det også bedst med kun at dømme kampe, hvor der ikke er noget personligt involveret. Således ønsker hun ikke at dømme f.eks. Hasles og Nykers kampe i Bornholmsserien, da det kommer lidt for tæt på det personlige. 
 
Skal have en at tale med 
Nogle gange kan det være godt at have en at vende tingene med, når man hjemme igen skal have oplevelserne på fodboldbanen ud af systemet. 
- Der er min kæreste Frederik god at tale med. Han er håndboldspiller og forstår reaktionerne. Der er da gange, hvor man kommer hjem og tænker, om det er det hele værd, og så er det godt at have en at læsse af på.  
- Man er jo lidt alene som dommer. Derfor er det også rart de gange, hvor man er ude at dømme som en trio, hvor man kan tale sammen bagefter.  
- Og så er det også en læreproces, at kunne tage mod kritik, indrømmer Louise Mikkelsen, der fortæller, at hun også må indstille sig på hver sit mindset, om hun skal dømme en herre- eller damekamp. 
- Kvindekampene er mere uforudsigelige at dømme, men de er sjove at lede, og spillerne holder en god tone.  
- Ungdomskampe kan man gå lidt mere lige til, der skal ikke analyseres og forberedes så meget på forhånd.  
- Til gengæld kræver det ofte mere forberedelse med herrekampene. Ligesom trænerne på forhånd kan have fokus på dommerne, så må man som dommer også nogle gange analysere på, hvilke spillere og hold, man står overfor, forklarer hun. 

Et aktivt ungdomsliv med arbejde og sport 
Louise Mikkelsen var aktiv fodboldspiller i Hasle og fast spiller på Elite Bornholms U/15- og U/16-hold, da hun besluttede at blive dommer. 
- Jeg ville gerne udvide mit sind og lære mere om, hvad fodbold er. Og det var virkelig fedt. Jeg havde mødt nogle dommere udenfor banen, og det var bare så hyggeligt, de var så flinke. 
- Så tænkte jeg, at hvis jeg både kunne være med i fodbold på en anden måde, få gratis motion og samtidig tjene lidt lommepenge, så var det perfekt. 
I det hele taget har unge Louise aldrig været bange for at tage fat og prøve noget nyt. Hun har arbejdet siden hun var 13 år gammel. Haft sommerarbejde på Lyngholt Camping, været ansat på Hotel Herold og Kabyssen i Hasle samt Palæ Caféen i Rønne. Og sidste sommer agerede hun livredder i Klemensker Svømmebad. 

Derudover har der altid været tid og energi til at dyrke masser af sport. Ridning var en stor interesse fra helt lille med blandt andet egne heste hjemme i Rutsker. 
Ellers har den stået på gymnastik, floorball og volleyball sideløbende med fodbold, der som ungdomsspiller toppede med udnævnelsen til årets fighter i 2015 på Elite Bornholm.  
- Jeg var også med på udvalgt hold i gymnastik, men måtte vælge mellem det og Elite Bornholm i fodbold. Der fik jeg John Zawada og Kim Andersen som trænere i de to år, jeg var med her, og de lærte mig det grundlæggende i fodbold for alvor. 
 
Boksning og floorball booster formen 
Udover dommergerning og studie har den aktive rutskerpige stadig tid til at gå til boksning – sammen med sin mor i øvrigt – at spille floorball i Hasle samt at spille aktiv fodbold nu i Nyker, hvor hun ellers spillede Hasle fra miniput til senior. 
Så de mange aktiviteter gør, at formen til fodbold altid er god og ikke kræver decideret ekstratræning, selvom hun i BS-kampene godt kan komme op på ret lange løbeture. I to af årets første BS-kampe viste GPS-uret distancer på 8,5 og 9,2 kilometer. 

Fra Hørsholm til Rutsker 
Ud over de mange idrætslige aktiviteter er der også tid til at hjælpe med at renovere huset på Hasselvej, som kæresten Frederik for nylig har overtaget fra sine bedsteforældre. 
- Men det er nu Frederik, der er håndværker, som er mest aktiv her, indrømmer Louise Mikkelsen, der oprindelig er fra Hørsholm. 

Hendes far fik imidlertid job i Falck på Bornholm, og efter et par års pendling besluttede den sjællandske familie at rykke teltpælene til Bornholm. Der blev købt hus i Rutsker, hvor Louise Mikkelsen tilbragte sin barndom og ungdom. Hun gik i Hasle Børnehave og siden i skolen i Hasle, inden overbygningsårene foregik i Allinge. 

Pause i elitekarrieren 
Louise Mikkelsen har været på en elitedommer-talentlejr for piger, hvor især tv-optagelser af kampene gav stort udbytte. 
- Jeg fik nogle gode fif, som jeg stadig bruger. Blandt andet det her med at sørge for at løbe med helt ind i feltet, fortæller hun, der også fik lov at dømme den i indledningen omtalte oprykningskamp til Kvindeligaen mellem B. 93 og Odense Q. 
- En fed kamp med 400-500 tilskuere, siger Louise Mikkelsen, der også fik lov at dømme nogle af de bedste danske kvindehold – herunder de danske mestre HB Køge. 
Lige nu holder hun dog pause med kampe på den anden side af Østersøen, selvom karrieren kørte på skinner og hun fik meget ros for sine præstationer.  
- Jeg synes, det tog for meget tid med at lave oplæg til kampene og ikke mindst rejseforberedelser. Man er meget på egen hånd som bornholmsk dommer, og jeg brugte for meget energi på at planlægge billetter, at finde vej, oplæg til kampe og så videre. 

- Jeg havde nogle fede kampe, et super adrenalinkick, og jeg ved nu, hvad det kræver. Lige nu er jeg ikke parat til at genoptage det, men jeg vil ikke afvise at gøre det senere.  
- Men jeg vil også gerne derhen, at hvis jeg en dag skal videre, så skal jeg også føle, at jeg kan dømme bornholmsseriekampe uden for mange fejl, siger den snart 21-årige dommer, der har masser af tid foran sig til en elitekarriere, hvis hun på et tidspunkt vil forfølge den vej igen. 
- Og så kunne det være fedt med flere kvindelige kollegaer, siger Louise Mikkelsen og drømmer om at kunne stille en ren bornholmske damedommertrio, der måske også kunne gøre sig højere oppe i rækkerne.  
Siden Bente Folsings dommerkarriere, der også rakte til kampe på højeste danske dameniveau, har der været ret stille om kvindelige bornholmske dommere, indtil Louise Mikkelsen dukkede op. Nu har hun fået følgeskab af Hanne Koch, der er flyttet til Bornholm. 
Så Louise Mikkelsen vil gerne opfordre kvindelige fodboldinteresserede om at overveje en dommerkarriere, så de måske kunne blive en gruppe, der kunne følges ad også på divisionsniveau. 
 
Et par sidebemærkninger
At være den 23. mand på banen har altid givet anledning til kommentarer. Således måtte BBU allerede i sit første leveår i 1907 give spillerne en slet skjult opfordring: ’Enhver bør overlade ordet til dommerne og ikke bruge munden så meget som nu,’ hed det blandt i årsberetningen.  
Dette har nok ikke ændret sig så meget i de sidste 115 år... 
 
Der gik 64 år fra BBU’s oprettelse, til Bornholm fik sine første kvindelige dommere. Det skete i 1971, hvor hele to kvinder tog dommereksamen, nemlig Joan Ebbesen, Nyvest og Bente Pedersen (senere Folsing), Viking. Sidstnævnte opnåede både at blive kvindelig FIFA-dommer med mange kvindelandskampe samt at dømme i Bornholmsserien for herrer. 
Bente Folsing var øens eneste nationale og internationale fodbolddommer (FIFA-dommer) omkring årtusindskiftet. Hun fik flere VM-kvalifikationskampe for damer, inden hun stoppede karrieren og flyttede fra øen i begyndelsen af 2000-tallet.