I efteråret sidste år var knap 60 kvinder og mænd i alderen 60-85 år samlet på Bornholm til den første Fodbold Fitness Camp, hvor formålet var motion og fællesskab omkring fodbold.

Arrangementet blev afholdt af DBU Bornholm sammen med Syddansk Universitet anført af professor i Sport og Sundhed Peter Krustrup. Deltagerne kom fra en række forskellige projekter, hvor fodbold bruges som sundhedsfremme – både fysiologisk, socialt og mentalt, herunder FC Prostata, Fodbold for Hjertet og Fodbold Fitness U90.

Det arrangement har nu vundet UEFA’s græsrodspris som det bedste sociale initiativ.

DBU har arbejdet med Fodbold Fitness siden 2011, og mere end 300 klubber udbyder konceptet, og DBU’s formand, Jesper Møller, glæder sig over, at arbejdet bliver anerkendt internationalt:

”I DBU er det vores ønske, at fodbold bliver en attraktiv motionsform for så mange som muligt, og DBU-aktiviteten Fodbold Fitness har i mange år været med til, at vi har taget et stort samfundsansvar. Derfor er det også glædeligt at få anerkendelse fra UEFA på et område, der er så vigtigt for os. Det viser blot, at uanset alder, køn og baggrund, så er fodbold et fællesskab, som alle kan være en del af.”

International anerkendelse

Hos DBU Bornholm er der blevet lagt et stort arbejde i at få sat skub på, hvordan man kunne få flere i aldersgruppen til at spille fodbold, og derfor var Fodbold Fitness Camp en rigtig god mulighed for at samle folk og skabe et stærkt fællesskab.

Og at arbejdet nu ender med en pris, betyder rigtig meget, siger Lars Albæk, der er formand for DBU Bornholm:

”Det er virkelig glædeligt at se, at vores arrangement får en så stor anerkendelse internationalt set. En rigtig stor tak skal lyde til alle de frivillige hænder, der har været med til at gøre det til en kæmpe succes, og vi håber på, at projektet kan udvikle sig endnu større, så endnu flere fra hele landet fremover kan få sig en fodboldoplevelse på Bornholm.”

Peter Krustrup, der er professor i Sport og Sundhed på Syddansk Universitet, har forsket i Fodbold som Sundhedsfremme i 20 år og er leder af den internationale videnskabelige platform Football is Medicine.

Han er initiativtager til Fodbold Fitness og medarrangør af Fodbold Fitness Campen på Bornholm. Han mangeårige forskning viser, at fodbold er for alle aldersgrupper og kan bruges som medicin:

”Fodboldtræning er et helt særligt værktøj, hvor man kan kombinere sundhedsfremme med sjove aktiviteter og socialt sammenhold. Det er en god opskrift for mennesker i alle aldre, også kvinder og mænd på 60, 70, 80 og 90 år. Fodbold har vist sig at være en effektiv og bredspektret forebyggelse og behandling af livsstilssygdomme, og derfor er det fantastisk at DBU’s medlemstal for 60-90-årige er steget 8 år i træk. Med den store europæiske anerkendelse af Fodbold Fitness og U90 Campen på Bornholm er det mit håb at den danske indsats for motionsfodbolden smitter af på resten af Europa.”

Football Fitness Campen bliver også afholdt i 2023 på Bornholm i september. Det er allerede nu muligt at tilmelde sig.