Det er lovpligtigt for alle idrætsforeninger at indhente børneattester på trænere, instruktører, ledere m.v., der har direkte og vedvarende kontakt med børn og unge under 15 år. Sådan har det været siden 1. juli 2005. Det er også et krav at indhente en børneattest på unge trænere under 18 år, som skal være i kontakt med børnene.

Børneattest indhentes digitalt

Børneattesten skal hentes digitalt hos Politiet af en repræsentant fra klubben – f.eks. klubformanden eller administratoren. Ved indhentning af børneattest skal man oplyse om fulde navn, CPR-nummer og MitID. Herefter modtager den frivillige en besked med digital post om anmodningen, og skal nu give samtykke via MitID.

Hold overblikket i KlubOffice

I KlubOffice kan I se, hvilke personer, der skal indhentes børneattester for og registrere en dato for modtagelsen af børneattest.  

Hvis man har behov for - og en gyldig grund til - at opbevare CPR-numre på personer i klubben, er det muligt for udvalgte personer at se og anmode om personers CPR-numre direkte i KlubOffice. For at få adgang til dette skal man være tildelt klubhvervet "CPR-nr. ansvarlig" i KlubOffice.

Underretningspligt

Ingen idrætsforeninger under DIF/DBU kan tilknytte en person (lønnet eller ulønnet) til at varetage børne- og ungdomsarbejde, hvis personen tiltales, dømmes eller tidligere er dømt efter straffelovens bestemmelser om seksuelle krænkelser mod børn og unge.

Udelukkelsesnævnet bliver automatisk underrettet af politiet, hvis en forening modtager en plettet børneattest. Foreningen vil herefter blive kontaktet af nævnet, som kan give råd og vejledning omkring reglerne på området.

Foreningen er forpligtet til at underrette DIF, så snart der opnås kendskab til et sådant forhold. Henvendelser om seksuelle krænkelser og underretninger skal ske til: Anders Young Rasmussen, advokat i Danmarks Idræts-Forbund, ayr@dif.dk. 

Børn har ret til social sikkerhed

Børns sikkerhed er også en del af DBU Børnerettigheder under ”Børn har ret til social sikkerhed”. Børnene i klubben skal kunne føle sig trygge ved de voksne, der har en tilknytning til klubben. Ingen børn må opleve svigt, krænkelser eller overgreb. Det er vigtigt for barnet at vide, hvad der kan accepteres, og det er afgørende, at de ansvar­lige voksne, der organiserer børnefodbold, kan og vil skabe trygge miljøer. Det er en grundlæggende børnerettighed, som er en del af DBU’s børnesyn.

For at sikre børnenes sikkerhed opfordres alle fodboldklubber med børnefodbold til at lave en børnepolitik. Sådan en kan blandt andet rumme en omklædningsrumspolitik, en politik vedrørende brug af mobiler og sociale medier.