For kommuner

'FC Demens' kan være en vigtig opskrift i jeres kommune på at forhale symptomerne hos mennesker med demens, som dermed kan forblive friske i længere tid med motionsfodbold og foreningsfællesskab.

Fcdemens Roarpaaske MG 5449 Copy Foto: Roar Paaske


Motion og træning har dokumenteret gavnlig effekt på både fysiske, mentale og sociale færdigheder hos mennesker med demens, og det anses derfor som en betydningsfuld forebyggende indsats.

I har som kommune en afgørende rolle for jeres borgeres sundhed, og når I tilføjer motionsfodbold til paletten af forebyggende og rehabiliterende tilbud , har I et vigtigt redskab til at lykkes med at få dem, som måske ikke tiltrækkes af motionscentre, fysioterapi eller lignende, i gang med bevægelse, også af den blivende slags. Det er sund fornuft for både jer og jeres borgere.

'FC Demens' er motionsfodbold, der giver positive træningsoplevelser og et inkluderende træningsmiljø, som giver det enkelte menneske med demens lyst til at spille. Målgruppen på FC Demens er bred set i forhold til hvilken demenssygdom, den enkelte person er ramt af, i forhold til alder og til køn. Konceptet er udviklet til alle, fra nybegyndere til garvede boldkunstnere på grønsværen.

Erfaringer fra FC Prostata, et motionsfodboldkoncept for mænd med prostatakræft, viser, at motionsfodbold har effekt på mere end den fysiske sundhed. Spillerne fremhæver selv kammeratskab, fællesskab og sjov motion som det vigtigste - og det giver motivationen til at fortsætte på holdet. FC Demens lægger vægt på et trygt socialt fællesskab, hvor alle kan være med uanset fysiske eller mentale færdigheder og dermed bryde den negative spiral af inaktivitet og social isolation.

FC Demens kan udskyde udviklingen af demens-sygdommen

FC Demens er et initiativ, som giver mennesker med demens et nyt og meningsgivende fællesskab, som modvirker ensomhed og styrker personens livskvalitet og identitetsfølelse, der ellers kan være truet af sygdommens progression.

Fodboldtræning og holdspillet kan derfor bidrage til at genskabe minder og følelser og udskyde udviklingen af demens-sygdommen.

Dermed er træningen og samværet på fodboldbanen med til at styrke livskvalitet og sundhed for de kommende fodboldspillere i FC Demens.


Vil du høre mere, så kontakt gerne:

Anders Østergaard 2021
Projektkoordinator FC Demens, Vest for Storebælt Anders Østergaard
Tobias Nickred
Projektkoordinator FC Demens, Øst for Storebælt Tobias Nick Jensen

Disse kommuner er allerede i gang med FC Demens: