Get Movin' klub - eksempler på aktiviteter til at understøtte klubmiljøet
Get Movin’ handler ikke kun om at få flere piger og kvinder til at spille fodbold – det handler også om at skabe et trygt, sjovt og inkluderende trænings-, kamp- og klubmiljø, hvor alle føler sig velkomne.
Herunder har vi samlet en række inspirerende eksempler på aktiviteter, som Get Movin’-klubber rundt om i landet har brugt til at styrke fællesskabet både blandt pigerne i klubben - men også på tværs af køn.

Fællesskab på banen
Flere Get Movin’-klubber har arbejdet målrettet med at styrke fællesskabet gennem nye former for træning og samarbejde på banen. Det har både styrket sammenholdet blandt pigerne og gjort klubmiljøet mere inkluderende og levende.
Eksempler på indsatser i Get Movin' klubber inkluderer:
-
Flere klubber arbejder med fællestræning på tværs af årgange, hvor yngre og ældre spillere træner sammen. Det styrker relationer og giver mulighed for at udvikle rollemodeller i miljøet.
-
Træning på tværs af køn, fx ved at invitere drengehold med til træning eller ved at lave mix-hold til turneringer. Træning på tværs af køn kan styrke fællesskabet, øge gensidig respekt og give faglige udfordringer, hvor matchning og variation i tempo og niveau kan bidrage til udviklingen af fodboldfærdighederne hos både piger og drenge.
-
Gæstetrænere og inspirationstræning, hvor klubben inviterer interne eller eksterne trænere (f.eks. fra seniorhold eller naboklubber) til at afholde specialtræninger.
-
Afvikling af fodboldevents fx interne stævner, Pigeraketten, miniturneringer med naboklubber, DBU Fodboldskole, fodboldcamps.
Fællesskab uden for banen
Flere Get Movin’-klubber har sat fokus på at styrke relationer og trivsel uden for banen gennem sociale tiltag, som skaber tryghed, motivation og glæde ved at være en del af klubben – også når støvlerne er taget af.
-
Sociale arrangementer og udflugter er populære initiativer, der styrker sammenholdet og gør det sjovt at være en del af klubben - eksempler på dette er biografture, træningslejre, fællespisningsaftener, MGP-fester, storskærmsvisning af fodboldkampe
-
Flere Get Movin' klubber har arrangeret fælles busture til kvindelandskampe eller ligakampe – en inspirerende oplevelse, der kobler sporten til større forbilleder og fællesskaber. Nogle klubber har endda stillet med boldbørn og indløbsbørn til kampene.
- Indkøb af badekufferter har i flere klubber givet en bedre og tryggere badekultur og et stærkere fællesskab i omklædningsrum - se fx denne nyhed. Flere klubber har desuden valgt at opgradere omklædningsrummene med fx hygiejneprodukter, spejle, hårtørrere og musikanlæg – ofte med inddragelse af pigerne i beslutningerne
- Nogle Get Movin’-klubber har haft et ekstra fokus på eksponering af pigerne på sociale medier. På flere hold har det styrket fællesskabet, at spillerne selv har haft medbestemmelse over en TikTok- eller Instagram-profil. Vær dog opmærksom på, at brugen af sociale medier skal ske med respekt for spillernes privatliv og med klare aftaler omkring samtykke og ansvar.
- Flere klubber har inddraget de unge i planlægning og afvikling af sociale arrangementer og klubaktiviteter. Det har styrket fællesskabet uden for banen og givet pigerne en følelse af ansvar og ejerskab.
Organisatoriske tiltag - der styrker klubmiljøet
Flere Get Movin’-klubber har arbejdet strategisk og organisatorisk med at skabe et mere inkluderende og bæredygtigt klubmiljø for piger og kvinder. Det kan f.eks. være ved at:
-
Udpege en dedikeret pigeansvarlig eller koordinator, som sikrer sammenhæng på tværs af årgange og initiativer.
- Etablere trivselsgrupper - der har ansvaret for sociale arrangementer og fællesskabende tiltag i klubben eller på holdet.
-
Inddrage kvinder og unge piger i udvalg, arbejdsgrupper eller bestyrelse for at sikre perspektiver og ejerskab.
-
Opbygge samarbejder med naboklubber om rekruttering, stævner og trænerdeling – især i områder med få pigespillere.
-
Udvikle strategier for at fastholde spillere og frivillige gennem tydelig rollefordeling og løbende opfølgning.
-
Arbejde med klubkultur og trivsel som en del af den daglige ledelse, fx gennem trivselsmålinger eller fælles værdiaftaler.
Læs mere om, hvordan klubber organisatorisk arbejder med fodbold for piger i: Get Movin' klub - Organisatorisk forankring.